Extern / KLOBÁSY Z BUDÚCNOSTI. Nové chute Carolien Niebling
„Čo sa snažím povedať mojím dizajnom, je to, že zmeniť svoju diétu neznamená vymeniť mäso za mrkvu. Je tu okolo nás také množstvo iných možností. Stovky rôznych zŕn, rastlín, kvetov, ktoré sme zatiaľ nepreskúmali.“
Jedným z veľmi skloňovaných a vizionárskych je v poslednej dobe projekt švajčiarskej dizajnérky Carolien Niebling Klobása budúcnosti. Niebling absolvovala ÉCAL v Laussane a klobásy boli jej diplomovou prácou. Klobásy hneď zvíťazili aj na prestížnej DESIGN PARADE v Hyéres 2017 a autorka za ne získala aj ocenenie Hublot Design Prize 2017. Prečo? Dizajnérka vychádzala z predpokladu, že klobása patrí medzi najdôležitejšie potraviny ľudstva, a začala sa na ňu pozerať ako na dizajnový objekt. Klobása, ako zistila, vznikla už 3300 rokov pr. n. l. Bola kedysi nadizajnovaná tak, aby čo najviac využila a uchovala živočíšne bielkoviny. Cieľom bolo, aby sa dali uskladniť a využiť v časoch nedostatku. Stále je mimoriadne obľúbená. Len v Anglicku majú vraj 480 druhov. Aktuálne čelíme novým výzvam a budúcnosť naznačuje, že by so živočíšnymi bielkovinami mohol byť problém. Dizajnérka sa preto rozhodla premýšľať, čo s tým. Spojila sa so šéfkuchárom, ktorý sa špecializuje na molekulárnu gastronómiu, a s odborníčkou na mäso a na mäsové výrobky. Výskum trval 3 roky. Vo finále vznikla kniha/objekt, ktorá ukazuje nové možnosti. Klobása sa v nej mení na jedlý objekt. Sleduje cestu cez problémy počas výskumu, kde sa zaoberali vlhkosťou, príchuťou, kompaktnosťou aj konzervovaním. Časť knihy sa zaoberá aj samotným dizajnom klobásy budúcnosti, ukazuje rôzne typy tvarov, rôzne spôsoby výroby, možné použité biomateriály. Napokon sa venuje zloženiu, tomu, aký je budúci potenciál – ide o iné jedlé bielkoviny, napríklad z hmyzu. Medzi jej futuristickými klobásami sú datľové, mandľové, z bobuľového ovocia, z hmyzej paštéty, z brokolice. Konzervované sú vo včeľom vosku, aby vydržali. Klobásy nie sú vegánske, je v nich aj mäso, ale je dosť zredukované. Cieľom je, aby si ľudia mohli takú klobásu vytvoriť podľa vlastnej chuti doma, aby sa nespoliehali len na ponuku supermarketov. Ide aj o akýsi manuál – teda čitateľ by mal pochopiť, ako zostaviť a vyrobiť klobásu budúcnosti. Tomu napomáha matrica na záver knihy, malý navigačný systém, ktorý s pomocou premyslených ikon, textúr a farieb ukazuje, aké variácie sú možné, čo spolu bude držať, ladiť a chutiť pokope. Dôležité je, že nové klobásy nepredstierajú, že chutia ako mäsové, aj keď nie sú úplne z mäsa. Majú svoje nové chute. Vytváranie fakeov aj vo svete chutí dizajnérka zásadne odmieta. Rešpekt.