Výstava / KREHKOSŤ V KAŽDODENNOSTI

Keď sme v roku 2021 vymysleli pre rok 2022 tému Krehkosť, netušili sme, že naberie hneď od 24. februára 2022 úplne iný a ťaživý význam. Taký, aký sme si nikdy nechceli predstaviť. Vojna v našej blízkosti a v našom kultúrnom prostredí rozmetala pocit bezpečia aj obnažila krehkosť našej existencie, tak prudko tesne predtým skúšanej okolnosťami pandémie a klimatickej krízy. Od vtedy sme sa trochu otriasli, ale skoro dennodenne sme konfrontovaní s ľudskou hlúposťou, lžou, dezinformáciami, správami z bojísk, utrpením civilistov. Sociálne siete aj mnohé politické „elity“ eskalujú vzájomnú nevraživosť, naša spoločnosť stále nie je schopná naozaj dodržiavať ľudské práva pre všetkých rovnako. Máme za sebou prvý fatálny teroristický útok na bezbranných mladých ľudí. Trochu priveľa na jeden rok…

A do toho KREHKOSŤ. Je pre nás práve v tejto dobe veľmi dôležitá. Reflektujeme ju najmä cez pominuteľnosť, premenu, ale aj naše „rozbíjanie sa“ v každodennosti a naše opätovné postavenie sa. Krehkosť vnímame cez cit a porozumenie. Ohľaduplnosť. Jej jemnosť a delikátnosť je vzácna. Vnímame ju v mnohých vrstvách. Nikam sa netlačí. A iba my sa môžeme rozhodnúť, akí budeme a aký bude svet okolo nás. V súčasnom dizajne naberá rôzne významy.

Hlavná výstava v Mirbachovom paláci bude predstavovať výber prác súčasných dizajnérov z viacerých krajín. Ich prístupy sú rôznorodé s témou ich prepája ich práca s materiálom, experimentálne myslenie s ohľadom na udržateľnosť, občiansky aktivizmus, aj poézia každodennosti, prenikanie a prepájanie sa s procesmi z prírody. My ich spájame do jednej dočasnej inštalácie aby navzájom komunikovali. Nielen medzi sebou, ale aj s priestorom rokokového paláca a zbierkou barokového umenia a samozrejme s vami divákmi. Bude to moment – priestor – krehunko ukotvený na chvíľu v čase.

 

 

Pohľad do výstavy, foto: archív BADW.

Štefan Sekáč, foto: archív BADW.

Thus That, foto: archív BADW.

Kurátorka výstavy: Ľubica Hustá
Spolukurátori: Päť a pol o.z., Patrik Illo /Viera Kleinová
Architektúra výstavy: Maroš Grešš, Martin Želiar, Andrea Ďurianová
Vystavujúci: Mischer Traxler (AT), Thus That (NL), Heidakum (CZ), Roman Šedina (CZ), Cindy Kutikova (CZ), Dechem (CZ), BCXSY (NL), SOFT BAROQUE (UK), Viktor Tabiš (SK), Šimon Galanský (SK), Linda Viková /Patrícia Koyšová (SK), Simona Janišová, Štefan Sekáč (SK), MAD by MAD, Silvia Sukopová (SK), Sylvia Jokelová (SK), Patrik Illo (SK)
15 / 11 / 2022
by Ľubica Hustá
Zdieľaj na Facebook