Výstava / BIATEC

BIATEC. Keltská mincovňa, Galéria Mesta Bratislavy, Pálffyho palác, Panská 19

Foto: Barbora Girmanová.

Nová expozícia BIATEC. Keltská mincovňa, ktorú pripravil Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave (MÚOP) v spolupráci s Galériou mesta Bratislavy (GMB) prezentuje miestne kultúrne dedičstvo prostredníctvom vizuálnych príbehov. Prepojenie architektonického riešenia relatívne malého priestoru s modernými digitálnymi technológiami prináša návštevníkom bohatý obsah v interaktívnom spracovaní.

Foto: Barbora Girmanová.

Foto: Barbora Girmanová.

Miniatúrny priestor expozície (14m²) je kompletne čierny, stráca svoje obrysy a navodzuje pocit mimo čas a priestor. Sú viditeľné len exponáty, texty a projekcie. Je ako vnútro optického prístroja, nemá byť vidieť. Viditeľný je len obsah.

Obsah vypĺňa celý priestor, avšak nie je viditeľný naraz. Tri samostatné projekcie na stenách reagujú na polohu návštevníka a spúšťajú sa, až keď je pred exponátmi ktorým je konkrétna projekcia venovaná. Rovnako presklená podlaha sa postupne rozsvecuje podľa pohybu návštevníka, ktorý tak pod svojimi nohami postupne objavuje pokladny mincí, ci autentický keltský kostrový hrob.

Foto: Barbora Girmanová.

Foto: Barbora Girmanová.

Osobitným prvkom je 18 samostatnych vitrín/tubusov s mincami pod zväčšovacím sklom. Vďaka elektronickému mechanizmu si ich môže návštevník otáčať o 360° a prezrieť si tak rub aj líc každej mince. Ovládací prvok je zároveň haptický exponát – kópia mince v skutočnej veľkosti. Vďaka interaktívnym prvkom sa expozícia ukazuje postupne a do malého priestoru sa tak zmestila výpravná expozícia.

Foto: Barbora Girmanová.

Foto: Barbora Girmanová.

Foto: Barbora Girmanová.

Architektúra výstavy/Exhibition design: Peter Liška
Dizajn interaktívnych prvkov/Interactive design: Peter Liška, Juraj Sukop
Animácia/Animation: Ové Pictures – Michaela Čopíková, Veronika Obertová
Hudba/Music: Adam Matej
Realizácia expozície/Realisation: Peter Liška, Alžbeta Lišková, Lucia Kotvanová, Jozef Tyrol
Kurátorka/curator: Magdaléna Musilová
Organizátori: Galéria mesta Bratislavy, Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave
18 / 9 / 2022
by MAG D A
Zdieľaj na Facebook