Majsterky slovenského dizajnu / JÚLIA KUNOVSKÁ

V zrkadle dní

Source: Júlia Kunovská.

Nábytková tvorba dizajnérky a architektky Júlie Kunovskej (1949) je len jedna časť z jej obsiahleho portfólia. Rovnako sústredne sa venuje tvorbe šperku, interiéru, bytového textilu, alebo trofejam. Ako autorka bola a je skôr solitérkou. Nikdy nebola súčasťou nejakého výtvarného zoskupenia, a ak mala nejakého tvorivého súputnika, bol to je manžel architekt Ferdinand Milučký. Práve ich spoločný domov, ikonická vila, ktorú stavali svojpomocne deväť rokov je najlepším „showroomom“ jej práce. V ňom svoj postmoderný dizajn jedinečne prepojila s manželovou modernistickou architektonickou koncepciou. Jej nábytkové zostavy (modulárny Box program), sedací nábytok (Form, Zet program) majú nadčasovú kvalitu a je obrovská škoda, že sa okrem krátkej epizódy na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov nevyrábali aj sériovo.

V malej vzorke nábytkových objektov z rôznych období, ktorá bude odprezentovaná na BADW, uvidíte viacero autorkiných prístupov (modernistický, postmoderný, technicistný, remeselný). Pri ich tvorbe dizajnérka vycizelovala konštrukciu aj estetiku objektov a dbala na maximálnu funkčnosť. Z materiálov si vyberá tie základné – drevo, kov, ľan, bavlna, sklo. Jej sedací nábytok Form je veľmi pohodlný, vie fungovať samostatne aj v zostavách. Júlia Kunovská navrhla nielen krásne prehľadnú nosnú konštrukciu – kombináciu  dreva a oceľovej trubky – ale aj odnímateľné textilné čalúnenie pre lepšiu údržbu. Vešiaky On a Ona (1990) majú hravosť aj naratívnosť postmoderny, malý stolček inšpiroval klasický ľudový „šamrlík“ na dojenie kráv, ale dizajnérka ho ergonomicky adaptovala a do opierky pridala abstrahovanú romantiku (pripomínajúcu Kompánkové tvarové varianty). Polokreslo 4my (1986) ukazuje zase je záľubu v základných farbách aj jednoduchosť formálnej skladby pri zachovaní funkčnosti aj pohodlia pre užívateľa. Kovový servírovací stolík Butler (2007) má sochárske komponovanie, je ale proporčne stabilný a dobre sa s ním manipuluje.

Výstava počas Bratislava Design Week bude naozaj len úvodnou štúdiou k hlbšiemu bádaniu jej tvorby. Bude krátkym výletom do jej sveta, kde stále trpezlivo škicuje, formuje, experimentuje a zveľaďuje vlastné poznanie aj reflexiu každodennosti. Tam kde hľadá priestor pre radosť a zabúda na pochybnosti, také prirodzené pre tvorcov, ktorí vnímajú svet v jemnostiach.

Nábytkový program ZET, 1980, zdroj: Júlia Kunovská.

Interiér, Kaštieľ Moravany nad Váhom, 1984 – 1987.

Ďakujeme pani Júlii Kunovskej za zapožičanie objektov.
Kurátorka: Ľubica Hustá
Inštalácia: Andrea Ďurianová

 

15 / 11 / 2021
by Ľubica Hustá
Zdieľaj na Facebook