Rozhovor / deFORM

Otvorení výzvam

Česko-slovenská dizajnérska úderka deFORM (Václav Mlynář, Jakub Pollág) pôsobí vo sfére produktového dizajnu od roku 2011. Experimenty s materiálmi, spájanie starého s novým, čisté a funkčné tvaroslovie – to sú len základné charakteristiky tohto mladého, dynamického štúdia. Václav a Jakub sú otvorení novým výzvam a odhodlaní budovať v domácom prostredí povedomie o kvalitnom dizajne.

Hex Table, pre BOMMA, zdroj: studiodeform.com

Prečo sa voláte deFORM?

Názov nám vyplynul vcelku prirodzene, chceli sme niečo stručné a výstižné, čo bude hovoriť o našom spôsobe práce. Pracujeme tak trochu sochársky, pri definovaní tvaru pridávame a odoberáme, formujeme a deformujeme, neustále hľadáme.

Máte ako štúdio nejakú spoločnú tvorivú filozofiu?

Snažíme sa tvoriť ako Hemingway. Stručne a jasne odovzdať náš odkaz – čo sme v danom projekte chceli dosiahnuť – a to bez zbytočnej pozlátky.

Ako vnímate súčasnú situáciu dizajnu na Slovensku a v Česku?

V Česku je to trochu lepšie ako na Slovensku. Firmy tu majú záujem vytvárať nové produkty a snažia sa oslovovať dizajnérov. Stále si však potrebujeme v Česku aj na Slovensku získať zákazníka – bežného človeka. O dizajn sa viac-menej zaujíma stále ten istý okruh ľudí. Netvrdím, že každý má študovať históriu dizajnu, ale bolo by skvelé, keby ľudia vedeli oceniť výnimočný produkt.

Ktorý váš doterajší projekt si najviac ceníte a prečo?

Máme radi kolekciu mramorových objektov Bianco P, ktorá vznikla na základe dobrodružnej cesty po Taliansku a kolekciu svietidiel Transmission, ktorá nám tak trochu otvorila dvere do sveta.

 Na čom momentálne pracujete?

Pripravujeme kolekciu svietidiel pre Lasvit, na viedenský Design Week chystáme dva produkty v spolupráci s tradičným viedenským výrobcom topánok Scheer – firmou s takmer 200-ročnou históriou, v ktorej pokračujepravnuk zakladateľa. Na pražskom Designbloku budeme mať inštaláciu, ktorá je stále tak trochu tajná a pracujeme ešte na niekoľkých komerčných projektoch pre Nike, Botas alebo slovenský Popular.

Po pracovnej stránke už máte všeličo za sebou, ale predsa len, ste mladé štúdio, takže sa chcem opýtať, či máte nejaký vysnívaný projekt alebo spoluprácu, ktorú by ste si chceli vyskúšať?

Toho je strašne veľa. Baví nás skúšať nové veci, ktoré sú pre nás výzvou. Preto sú aj naše realizácie veľmirôznorodé – od malej architektúry, interiérov, výstav, prezentácií produktov cez nábytok, doplnky, priemyselnevyrábané masové produkty až k malosériovým umeleckým objektom. Vždy nás poteší, keď nás zákazník prekvapí novým zaujímavým projektom. Dúfame, že to takto bude naďalej pokračovať.

Orbital, pre BOMMA, zdroj: studiodeform.com

studiodeform.com
Rozhovor bol prvýkrát uvedený v Magazíne Bratislava Design Week 2014.
16 / 9 / 2020
by Alexandra Tamásová
Zdieľaj na Facebook