Rozhovor / LLOT LLOV

Mestský vietor

Produktový dizajn berlínskeho štúdia llot llov je ako stvorený pre súčasného mestského človeka, ktorý svoje prostredie rád dotvára, recykluje, hrá sa s ním. Riešenia pre flexibilnú domácnosť z dielne llot llov sú praktické aj poetické zároveň. Do ich portfólia však patria napríklad aj realizácie interiérov a rôzne experimentálne workshopy.

Hank Large, zdroj: llotllov.com

Ako vzniklo vaše štúdio?

LL: Ateliér sme otvorili v roku 2006, začínali sme v spoločnej kancelárii s inou firmou, ktorá mala vpredu malý obchod. V roku 2008 sme sa zúčastnili na viacerých výstavách a získali veľký pozitívny ohlas a publicitu. Ako ďalší logický krok sme o rok neskôr spustili značku llot llov – ARTWORK SHOP. Odvtedy sa naša kancelária nachádza v inšpirujúcom prostredí berlínskej štvrte Neukölln.

Predstavte nám vaše základné tvorivé východiská.

Dizajn llot llov je zároveň funkčný aj emotívny.

Kto v súčasnosti tvorí tím llot llov? Pracujete aj s externými spolupracovníkmi?

Od roku 2014 sú riaditeľmi spoločnosti Jacob a Ania. Pracujeme spolu s naším manažérom Cananom, ktorýsa stará o dennú rutinu, ako sú produkcia a predaj. Naši stážisti nám asistujú počas procesu tvorby dizajnu a pri špeciálnych úlohách využívame podporu širokej siete spolupracovníkov-špecialistov.

Berlín je dnes známy ako hlavné mesto hipsterov. Čo pre vás ako pre dizajnérov znamená, že žijete a pôsobíte práve tu?

Obaja sme sa presťahovali do Berlína v roku 2001 a mesto sa nám rýchlo stalo viac než domovom. Je to inšpiratívne miesto, živé a kreatívne. Mnohé naše podnety vychádzajú práve z berlínskeho životného štýlu. Minimalistické a hravé produkty ako MATT, JAMES alebo HANK sedia k berlínskemu štýlu života.

Niektoré vaše práce (napr. Lola, Bubbles) majú skôr charakter voľného umenia. Aký je váš postoj k vizuálnemu umeniu?

Nepovažujeme sa za umelcov – je jasné, že sme dizajnéri. Oba projekty majú veľmi rozdielne, ale v dizajneukotvené pozadie. LOLA bola prezentovaná v roku 2008 v jednej galérii v Londýne. Tento kúsok bol experimentálnym pokračovaním vývoja našich predchádzajúcich „štrikovacích“ projektov a patrí k domáckejšej rodine produktov Ray a Matt. Bubbles (Bubliny) boli zmesou experimentu a eventu, založenou na ázijskej hračke, ktorá vyrába dlhotrvajúce bubliny. V sociálnom happeningu sme ju potlačili až na hranicu možností, keďže sme vytvorili asambláž zlepených bublín. Pekné na tomto projekte bolo, že mal charakter „pop-up“, a ženávštevníci na ňom mohli participovať. Keď sme začali s týmto experimentom počas festivalu DMY v Berlíne,nevedeli sme, kam to vlastne povedie (…a poviedlo to k obrovskému ružovému bublinovému mraku na dvore).

Matt Cotton, zdroj: llotllov.com

Všimla som si, že sa v produktovom dizajne často inšpirujete industriálnymi materiálmi a objektmi. Kde všade ešte nachádzate podnety?

Pozorujeme život a ducha dneška. Posledný projekt HANK je toho príkladom. Ľudia dnes radi veci spoluvytvárajú, recyklujú a rekonštruujú. HANK vám dáva možnosť pretvoriť staré zrkadlo a dať mu novýcharakter. Použitím konštrukcie llot llov dostanete individuálny kúsok, ktorý vyzerá s každým sklom inak.

Kto je ideálny cieľový zákazník pre vaše produkty?

To záleží na produkte. Naša skúsenosť je taká, že mnohí naši zákazníci žijú vo veľkých mestách. Takže predpokladáme, že dizajny llot llov dobre fungujú v urbánnom kontexte. Váš produktový dizajn je veľmi emotívny, osobný.

Preto by som sa chcela opýtať, či používate niektoré z vašich produktov aj vy sami, u vás doma?

Obaja máme doma MATT, RAY, TEA, ET a JAMES. Jacob je tiež hrdým majiteľom LUCILLE a policového systému BILL.

Ako by ste charakterizovali súčasnú nemeckú dizajnérsku scénu? Čo by ste nám z nej odporučili?

Nemecký dizajn prešiel v poslednom čase mnohými zmenami. Myslím, že predchádzajúca generácia dizajnérov už zmenila svoje vnímanie. Mená ako Konstantin Gricic, Stefan Diez a Werner Aisslinger dokazujú, že nemecký dizajn nie je len industriálny, ale má mnoho vrstiev. Dnešní mladí a „vychádzajúci“ dizajnéri akoJudith Seng alebo Sebastian Herkner sú predstaviteľmi novej generácie. Judith Seng napríklad tiež pôsobí v Berlíne a je dobre známa vďaka svojej poetickej performancii Acting Things, na ktorej spolupracovala s tanečnicou Barbarou Berti. Ateliér Seng je veľmi nekonformný, ale stále je to aj interiérový a priemyselnýdizajn. Na druhej strane je tu precízna tvorba Sebastiana Herknera, ktorý pôsobí vo Frankfurte. Jeho kúsky sú elegantné, blízke každodennému životu a vôbec vám nenapadne, že pochádzajú z Nemecka.

Čo vám momentálne robí najväčšiu radosť?

Tancovať na slnku.

llotllov.de
Rozhovor bol prvýkrát uvedený v Magazíne Bratislava Design Week 2014.
17 / 1 / 2020
by Alexandra Tamásová
Zdieľaj na Facebook