Speed Date / PETER JURKOVIČ, architekt


Odkiaľ si?
Narodil som sa v Bratislave, vyrastal som v Petržalke.

Kde si študoval?
Fakulta architektúry na STU v Bratislave.

Kto bol/a najlepší/ia učiteľ/ka ?
Bol som flákač, takže ma učitelia asi veľmi neobľubovali. To znamená, že ani ja som si počas školy nevybudoval žiaden hlbší vzťah s pedagógom. Doteraz to trochu ľutujem.

Čo boli/sú tvoji rodičia?
Mama pracovala väčšinu kariéry v banke. Otec je elektrotechnik, po revolúcii sa uplatnil v manažmente viacerých svetových IT firiem.

Čo ťa v dizajne, alebo v architektúre nebaví?
Delegovanie a manažment.

Naopak čo veľmi?
Najviac ma baví tvorba ako taká. To znamená, samotná podstata mojej profesie. Rozmýšľanie a potom ten pocit uspokojenia, keď sa podarí na niečo zaujímavé dôjsť. Alebo keď niekto z mojich kolegov vymyslí niečo skvelé, z toho mám tiež obrovskú radosť.

Čo počúvaš?
Je to asi trápne, ale posledné roky najviac počúvam nahrávky mojej amatérskej hudobnej skupiny :). Nejako nemám kde počúvať svoju obľúbenú hudbu, všade mám na ňu “ban”. A tak si pred spaním pustím do sluchátok poslednú skúšku a teším sa z malých víťazstiev, keď sa mi podarilo niečo nepokaziť. Na bicích sa toho dá pokaziť veľmi veľa. No ak mám spomenúť nejakých hudobníkov, tak navždy v mojom srdci zostanú The Smashing Pumpkins (predtým, ako sa Billy zbláznil), Joanna Newsom a The Bad Plus.

Obľúbený film, animák, seriál?
Poznám viac menej iba bežnú, komerčnú produkciu. Z toho mála, čo som videl si vždy spomeniem na The Darjeeling Limited a vlastne väčšinu Andersonových filmov. V poslednej dobe nás doma bavia najmä seriály, Breaking bad, Fargo, True detective. Posledne sme si pozreli Patrick Melrose. To bola teda riadna nakladačka, reval som niekoľko krát.

Koho uznávaš ako autoritu v svojom odbore a mimo neho a prečo?
Uznávam všetkých inteligentných, vzdelaných ľudí, ktorí sú ochotní svoju múdrosť ďalej odovzdávať, učia na školách, prípadne sa inak zúčastňujú zveľaďovania našej spoločnosti.

Akú vec si naposledy kúpil?
Bundu. Predtým bicykel, holandský cargo bike. Kúpil som ho, aby som lepšie zvládal cestu do kopca, domov, predtým som mal single speed. Ten nový má síce 11 rýchlostí, ale keďže je zároveň o 15 kíl ťažší, som tam, kde som bol…

Kupuješ si odbornú literatúru? Čo konkrétne naposledy?
Raz začas si kúpim časopis El Croquis a podobné periodiká. Z kníh som naposledy zakúpil Constructing Architecture od Andrea Deplazes.

Chodíš voliť?
Áno.

Kto robí najlepšie párty?
To netuším.

Obľúbená kupola?
To by som si tiež musel vymyslieť, nemám. Ale ak, tak Panteón.

Šaty na párty. Od koho?
Šaty ma nezaujímajú, a párty, na ktorú sa treba pekne obliecť vlastne tiež nie.

Hrdina/ka z minulosti?
Nemám.

Najlepší/najkrajší dom?
Je toho tak strašne veľa a tak málo z toho som videl, zažil, že sa neodvážim menovať. Ale najlepší/najkrajší je dobrá téma. “Najkrajší”, v spojitosti s architektúrou môže u radikálnejších kolegov architektov vyvolať až nevoľnosť. Ja mám však pomerne rád krásu, a rovnako neobľubujem programovo nepeknú architektúru.

Máš nejaké stereotypy pri tvorbe? Ako sa prejavujú?
Určite áno. Neviem posúdiť, ako sa prejavujú. Asi priveľmi inklinujem k “peknosti”, ako som spomínal vyššie, voči tomu sa niekedy neviem brániť.

Čo máš na ploche?
Stredne šedú farbu a nejaké screenshot-y.

Najlepšia výstava, dielo?
Priznám sa, v konzumácii umenia som absolútny ignorant. Mám rád fotografiu, v súčasnom umení som stratený.

Čo z domácej a zahraničnej scény rešpektuješ? A prečo?
Z tých svetových mien je ich veľmi veľa. Herzog & de Meuron, Caruso St John, Chipperfield, Zumthor, Gabrielle Hächler a Andreas Fuhrimann, veľa japonských architektov, o ktorých ani neviem ako sa píšu. To sú ale mená, ktoré pracujú v natoľko odlišných kontextoch, že mi prídu skôr mimo nášho oboru. Z lokálnych kolegov uznávam najmä BKPŠ Kusý – Paňák, Plural, 2021, Ilja Skoček, gutgut, Ján Studený a mnoho ďalších sledujem.

Morálka alebo peniaze?
Morálka.

Výnimočná kniha?
Čítam veľmi málo, no posledná silná kniha, čo som nedávno čítal je The Human Predicament, David Benatar. Je to ťažká téma, zmysel života a tak.

Optimista, pesimista, nihilista?
Z každého niečo, rovnakým pomerom.

Máš nejaké hobby?
Hudba a fotografia.

Individuálne alebo v kolektíve?
Žiaľ individuálne, no snažím sa s tým bojovať, ako len viem. Týmto sa chcem ospravedlniť všetkým svojim spolupracovníkom:).

Slovensko zem zasľúbená?
Záleží od šírky záberu.

 

jrkvc.sk
blog.jrkvc.sk
facebook/jrkvc.sk
4 / 12 / 2018
by MAG D A
Zdieľaj na Facebook