New Work / VÍKENDOVÁ CHATA ATTILA OD JRKVC

(English) A small scale encourages the Slovak architecture. Well, it mostly encourages the ability to keep the project consistent from the idea to its final implementation. Such is the construction of the Attila weekend home in Vojka nad Dunajom by the architectural studio JRKVC. It has 47 square metres.

Malá mierka slovenskej architektúre praje. Teda praje hlavne schopnosti udržať konzistentne projekt od nápadu až po finálnu realizáciu. Takou je aj stavba víkendovej chaty Attila vo Vojke nad Dunajom od architektonického ateliéru JRKVC. Má 47 m2.

foto: Peter Jurkovič

Zadanie bolo vytvoriť menšiu víkendovú chatu pre mladých klientov, ktorým sa páčia jurty a nomádska architektúra. Architekti ale zároveň s jurtou dostali zadanie aby chatka spĺňala isté obytné štandardy, ktoré sú v otvorenom priestore jurty komplikované. Jednoducho teda zmenili prístup.  Ako to komentujú na svoje stránke, namiesto pridávania objemov, uberali. Základom bol pragmatický objem kvádra. Centrálne do neho umiestnili (ubrali) väčší kruhový priestor so strešným svetlíkom, ktorý evokuje jurtu (aj rotundu) a v jeho obvode a v stenách potom umiestnili ďalšie funkčné zóny. V minimalisticky komponovanom interiéri pracovali najmä s teplým drevom. V centrálnej vyššej kruhovej miestnosti priznávajú mohutnú pravidelnú konštrukčnú štruktúru trámov.  Do jej stredu umiestnili nízky kruhový stôl a kruhové taburety, ktoré priestoru dodávajú „východný wibe“. Do severnej časti umiestnili spálňu a kúpeľňu. Do južnej, pri východe na terasu, zase schovali do stien menší spací a kuchynský priestor, ktoré oddelili skladacími dverami. V exteriéri stavbu pokryli kontrastnou čiernou hmotou, ktorá sa štandartne používa ako izolácia. Celú stavbu potom obliekli do transparentnej kosoštvorcovej drevenej mriežky, ktorá stavbu výrazovo zjednotila a dala jej súčasnú identitu. Autori pri projekte Attila spomínajú aj odkazy na stavby historických hradov, ktoré ich inšpirovali. Áno hlavná komnata/rotunda je umiestnená centrálne a stavbu zvonku chráni mriežkové opevnenie. Ale inak to s hradom nemá veľa spoločného. Ich stavba je ľahká a nezaťažená. Svižná a rekreačná. A primerane kontemplatívna.

foto: Peter Jurkovič

foto: Peter Jurkovič

foto: Peter Jurkovič

foto: Peter Jurkovič

foto: Peter Jurkovič

foto: Peter Jurkovič

Názov: ATTILA – Dom pri jazere.
Projekt: 2015
Realizácia: 2017- 2018
architekt: Peter Jurkovič, Tomáš Kovalčík, Miroslav Slezák
http://jrkvc.sk
10 / 7 / 2018
by Ľubica Hustá
Zdieľaj na Facebook