Speed Date / MATÚŠ HNÁT, grafický dizajnér

Foto: archív NCD.

Foto: archív NCD.

Odkiaľ si?
Pochádzam z Trebišova, pôsobím v Bratislave.

Kde si študoval?
Vyštudoval som kulturológiu na FiF UK v Bratislave.

Kto bol/a najlepší/ia učiteľ/ka ?
Vo svojom odbore som samouk, takže touto cestou nemôžem poslať props uznávaným akademikom zo scény. Aspoň že ZUŠ-ku som absolvoval a tak jediným a najlepším učiteľom može byť jedine Tóno Vasilko.

Čo boli/ sú tvoji rodičia?
Mama pracovala ako laborantka, otec ako výskumník v oblasti agroekológie a  prekladá z ukrajinského jazyka.

Čo ťa v dizajne, alebo v architektúre nebaví?
Sebaprezentácia, formáty typu PechaKucha, konferencie, talky… ale nehejtujem, pokiaľ majú prispieť k šíreniu povedomia o dizajne a na konci toho je aj poučený klient, tak na tom v konečnom dôsledku získavam aj ja. Okrem toho ma nebavia objemné výtvarné monografie v tvrdej väzbe a rôzne coffee table publikácie. Celkovo ma odrádza pompéznosť spôsobená príliš veľkým množstvom času na tvorbu a neobmedzeným budgetom.

Naopak čo veľmi?
Ako diváka má láka weird estetika, zvláštnosť, tajomnosť až prvotná nečitateľňosť v téme, ktorá sa snúbi s praktickosťou, citom pre detail a neokázalosťou v prevedení. Figuratívnosť, humor až trápny realizmus, popkultúrne odkazy. Baví ma freelancovanie ako také, teším sa z iniciatívy iných a toho, že som prizvaný do ich projektov a sám nemusím byť prvotným hýbateľom, pretože sám nemám potrebu niečo iniciovať. A napokon ma baví čakať na výtlačky.

Čo počúvaš?
A2larm Soundsystém, Špínu, kolektív Wrong, Rapspot, Zip & Doublecup… Okrem toho množstvo all-timerov, ktorých roky striedam on repeat v niekoľko-týždňových cykloch, momentálne je to Carla dal Forno a v rámci guilty pleasure živák z Ria z roku 1994 od Pet Shop Boys.

Obľúbený film, animák, seriál?
Za najlepší film, ktorý som tento rok videl považujem Nope od Jordana Peela, zo seriálov náročnejší TraumaZone Adama Curtisa a oddychový The White Lotus. Mojimi all-timers sú Cassavetes, Jarmusch, Eric Rohmer… a The Simpsons.

Koho uznávaš ako autoritu v svojom odbore a mimo neho a prečo?
Najviac uznávam kultúrneho publicistu Karla Veselého.

Akú vec si naposledy kúpil?
Vstupenku na Basquiata v Albertine a Michaela Giru + Blixu Bargelda vo Volkstheatri.

Kupuješ si odbornú literatúru? Čo konkrétne naposledy?
Nedávno The Politics of Design od Rubena Patera, ale to bola výnimka, inak odbornú literatúru z oblasti dizajnu neštudujem, momentálne ma už dlhšiu dobu zaujímajú skôr štúdie a eseje o hudbe a presahujúcich fenoménoch prevažne z Veľkej Británie, od industrialu cez britský ezoterický underground až po hauntológiu „lost futures“ a mýtogeografiu vychádzajúcu z „wyrd & eerie“ aspektov britskej rurálnej krajiny.

Chodíš voliť?
Ako-kedy.

Kto robí najlepšie párty?
OLAM kolektív, Juraj Hoppan (Next a Sensorium clubnights, PLNKA…)

Obľúbená kupola?
Nemám.

Šaty na párty. Od koho?
Prevažne Off-White alebo Y-3.

Hrdina/ka z minulosti?
Terminátor.

Najlepší/ najkrajší dom?
Nemám resp. neviem tieto kritéria uplatniť na stavbu samu osebe, dôležitý je zážitok v priestore, ktorý nemusí spĺňať kvalitatívne a estetické kritéria, môže byť aj provizórny, zanedbaný atď…

Máš nejaké stereotypy pri tvorbe? Ako sa prejavujú?
Často sa neviem vymaniť zo škály neónových pantoniek a pokiaľ niekto vyslovene neprotestuje, tak používam výrazné číslovanie strán.

Čo máš na ploche?
Faktúry, kuchárske recepty a obrázky účesov, ktoré som ukázal alebo v budúcnosti možno ukážem svojej kaderníčke.

Najlepšia výstava, dielo?
Naposledy ma veľmi oslovila séria fotografií Up in the Sky od Tracey Moffatt v londýnskej Tate.

Čo z domácej a zahraničnej scény rešpektuješ? A prečo?
Neprídem s ničím novým, pri tej domácej zhruba štyridsiatke oceňovaných a renomovaných grafických dizajnérov a dizajnérok sledujem hlavne ako pristupujú k niektorým praktickým a materiálovým aspektom pri tvorbe knižných publikácií a za mňa v dobrých nápadoch na dobrých projektoch vedie neprekvapivo Palo Bálik a veľmi uznávam aj Pavlínu Morháčovú za primeranosť, cit pre detaily a celkovú čistotu práce. Ich práce majú súčasný a zároveň nadčasový výraz, vidno, že trendy sledujú ale neuplatňujú ich prvoplánovo. Zo zahraničných mám pár obľúbených all-timerov: Bureau Borsche, Studio Laboratoř alebo Alex McCullough pre label Whities.

Morálka alebo peniaze?
Morálka.

Výnimočná kniha?
Dielo Williama Burroughsa, magazín Živel od kedy som ho v roku 2002 objavil, z domácich dielo Vaša Pankovčína.

Optimista, pesimista, nihilista?
Realista.

Máš nejaké hobby?
Je ich celkom dosť, venujem im cca rovnaký podiel času ako práci: koncerty, vymýšlanie vtipov a slovných hračiek, čítanie, filmy, varenie, cestovanie, fitko, beh, polihávanie s kocúrom, prechádzky v prírode…

Individuálne alebo v kolektíve?
Individuálne.

Slovensko zem zasľúbená?
Stále sú tu veci, z ktorých sa dá tešiť a je aj s kým, azda pokiaľ prebieha zápas o charakter krajiny, teda už aspoň tri desaťročia.

 

behance.net/MatusHnat

 

6 / 1 / 2023
by MAG D A
Zdieľaj na Facebook