Rozhovor / BJØRN JØRUND BLIKSTAD

Dizajnér „napriek“

Mladý Nór Bjørn Jørund Blikstad je dizajnér, ale tvrdí, že nechce vyrábať veci. Projekt Imeüble, ktorý ho vystrelil zo školskej lavice rovno na medzinárodnú scénu, je na hranici medzi dizajnom a umením. Úložný systém, o ktorom jeho autor tvrdí, že je to „2,5 D“, je skutočne magický, „oko klamúci“ objekt.

Imeüble, zdroj: Magazín Bratislava Design Week 2014.

 Ako ste sa dostali k profesii dizajnéra? Čo vás na tom lákalo?

BJB: Odjakživa som vyrábal rôzne veci a doma som mal odmalička zázemie poskytujúce tvorivú slobodu. Myslím, že práve to zo mňa spravilo študenta zle vybaveného pre univerzitu; bol som vylúčený po prvom semestri a napokon som sa zapísal na umeleckú školu. Môj záujem o umenie a dizajn nepochádza len z tvorivéhodetstva, ale takisto z nedostatku pestovania tvorivosti v rámci štandardného vzdelávania. Musel som robiť niečo iné než študovať na univerzite, zrejme aj ako protest proti strate času, ktorú predstavovala stredná škola. Možno som dizajnérom „napriek“.

Ako by ste charakterizovali svoju tvorbu? Ste mladý, ale predsa len – máte už nejakú „dizajnérsku filozofiu“?

Je nemožné mať dizajnérsku filozofiu v tomto konzumnom svete. Iba ak – prestať vyrábať veci. Snažím sa robiť veci, ktoré sú „mimo systému“. Kolega ma prirovnal k postave Harryho Tuttla vo filme Brazil, tým sa utešujem.

Váš projekt Imeüble mal fenomenálny úspech, hoci to bola „len“ školská práca. Ako sa zmenil po tomtoúspechu váš život? Aké možnosti vám to prinieslo?

Učím na akadémii (KHIO / Národná akadémia umení v Osle).

Aké sú vaše pracovné plány do budúcnosti?

Zatiaľ čo sa stále spamätávam z prvotného šoku po projekte Imeüble, inšpirácia sa pomaly zbiera a začínajú sa diať iné veci.

Imeüble, zdroj: Magazín Bratislava Design Week 2014.

imeuble.no
Rozhovor bol prvýkrát uvedený v Magazíne Bratislava Design Week 2014.
16 / 5 / 2020
by Alexandra Tamásová
Zdieľaj na Facebook