Esej / DOLE PO ŠPIRÁLE: KRYPTOMENA A ŠIALENSTVO

Vo svojom prvom stĺpčeku v roku 2018 Dean Kissick píše o tom, že sa zbláznil do kryptomien. Ako sa prísľub blockchainu o nemennej pravde zmenil na neprehľadné kultúrne divadlo?

Zdroj: spikeartmagazine.com

V poslednom desaťročí bolo vytvorených viac mien ako kedykoľvek predtým v histórii. Oveľa viac: od svojho uvedenia na trh v januári 2009 sa k Bitcoinu pridalo viac ako 1 500 kryptomien, z ktorých všetky sú špekulatívne a väčšinu svojej hodnoty odvodzujú od sna o tom, čím by sa mohli stať. Bez ohľadu na to, či prerastú do dominantného, trvalého trhu (v čase písania tohto článku majú spoločnú hodnotu približne 430 miliárd dolárov), alebo spľasnú ako bublina, význam nedávnej mánie okolo kryptomien nespočíva ani tak v cenách, ako skôr v počte ľudí, ktorí boli do tohto nového systému vtiahnutí. Inými slovami, ide skôr o sociálnu než finančnú revolúciu. Je to tiež najvýznamnejší nový online fenomén od vzniku sociálnych sietí, a to aj preto, že v skratke obsahuje dnešnú zmiešanú realitu; poháňa ju chamtivosť, strach z toho, že o niečo prídete, evanjelická viera v technologický pokrok ako spôsob zlepšenia spoločnosti a rozšírená nedôvera voči autoritám v rôznych podobách, či už ide o fiat podporený vládou, bankový systém alebo skeptických finančných expertov. Kryptomeny ako také pomerne harmonicky zapadajú do populárnej nálady antisystémovosti. Jednou z jej mnohých nezvyčajných vlastností je jej obľúbenosť u tvrdej ľavice aj tvrdej pravice. To, čo sľubuje – novú formu peňazí –, zostáva vo svojom jadre radikálnym návrhom.

Cryptocurrency Girls, zdroj: spikeartmagazine.com

Možno preto sa okolo týchto nových trhov a množstva búrz, na ktorých sa s nimi obchoduje, vytvoril hysterický svet. Je to miesto, kde sa nálady každý deň a nepretržite menia od radosti k zúfalstvu, a kde sa šíria príbehy, fámy a dezinformácie, ako aj prebiehajú bitky medzi zainteresovanými stranami, ktoré pomáhajú meniť ceny často závratnou rýchlosťou. Je to svet absurdných hrdinov a zloduchov, ako sú John McAfee, Changpeng „CZ“ Zhao, Winklevii a „Chairman Giancarlo“; popkultúrnych crossoverov, ako sú Cryptocurrency Girls, japonská popová skupina, v ktorej každá speváčka predstavuje inú mincu; a nového slovníka slangu (whale, hodl, moon, nocoiner). Tieto trhy sú masívnym generátorom divokých príbehov. Len minulý mesiac bolo z tokijskej burzy Coincheck hacknutých 500 miliónov dolárov kryptomien v rámci jednej z najväčších lúpeží akéhokoľvek druhu v histórii.

Keďže fámy a lži môžu výrazne pohnúť trhmi, trolling sa dá speňažiť ako nikdy predtým. V istom zmysle bol trolling vždy určitým druhom meny – platilo sa zaň pozornosťou, rozhorčenými reakciami, blokmi a dočasnými zákazmi. Teraz je však možné rýchlo zarobiť aj v dolároch, a to len šírením strachu, neistoty a pochybností, prípadne podnecovaním vlny optimistickej eufórie. Na týchto malých, nepokojných trhoch, v kuloároch rozľahlých búrz, ako sú Cryptopia, Kucoin alebo Binance, môže trocha trollingu priniesť veľa. Možno trhy takto fungovali vždy, ale teraz sa to môže diať tak rýchlo, koordinovane tisíckami zlých aktérov zaplavujúcich siete dezinformáciami a zlomyseľnými radami. Je to priestor plný decentralizovaných tovární na trollovanie, ktoré pracujú pod konkrétnymi uhlami.

Niektoré burzy majú dokonca špeciálne „trollboxy“, kde na seba anonymné hlasy v nekonečných slučkách vykrikujú nezmysly. Sú to najrýchlejšie online rozhovory, aké som kedy videl. Každá minca má svoju vlastnú malú armádu žoldnierov, ktorí vyzdvihujú jej bezprostredné vyhliadky, a to predstavuje nový druh online straníckej príslušnosti: komunitu, ktorú nespája politika, spoločné záujmy alebo skutočné priateľstvá, ale skôr náklonnosť k určitej minci. Teoreticky je táto náklonnosť založená na myšlienkach, ktoré stoja za danou mincou, a na kvalite tímu, ktorý ju vyvíja; v praxi však často súvisí skôr so značkou mince a druhmi príbehov a komunít, ktoré okolo nej kolujú.

Popri rozprávačoch a trolloch, ktorí sa snažia rozhýbať trh, sa objavujú hordy samozvaných prorokov, ktorí sa snažia predpovedať smery týchto pohybov inými pochybnými prostriedkami. Tieto trhy sa vizualizujú predovšetkým pomocou „svietnikov“, ktoré znázorňujú rast a pokles cien v čase (metóda, o ktorej sa predpokladá, že ju vyvinuli japonskí obchodníci s ryžou v 18. storočí), a podobne ako rímski veštci, ktorí veštia osud ríše z letu vtáka na oblohe, aj autodidaktickí technickí analytici hľadajú v obrazcoch, ktoré tieto svietniky kreslia, vodítka do budúcnosti. Čísla a vzory sa používajú okultným spôsobom. V často rozporuplnom svete kryptomien sa spája pomerne primitívna, predosvietenská viera v silu znakov s akceleračným zápalom pre virtuálne a viera v posvätnosť matematiky, ktorá je základom celej tejto kryptografie, sa spája s mystickým, vizionárskym prístupom.

Situáciu ešte viac komplikuje fakt, že na burzách funguje aj obrovské množstvo obchodných botov. Ľudia a algoritmy súťažia bok po boku a nielenže je takmer nemožné určiť, ktorý je ktorý, ale je tiež pravdepodobné, že väčšina účastníkov je neľudská. Virtuálni obchodníci dnes zadávajú príkazy na virtuálne meny rýchlosťou svetla, ktoré sa mihá po celej planéte v optických kábloch. Je to kyberpunková kašovitá realita, ktorú Nick Land predpovedal v knihe „Meltdown“ (1994), v ktorej „neoklasická (rovnovážna) ekonómia je podriadená počítačovej nerovnovážnej trhovej eskalácii, ktorej témou sú umelé agentúry, nedokonalé informácie, suboptimálne riešenia, uzamknutie, rastúce výnosy a konvergencia“.

Zdroj: spikeartmagazine.com

Kryptomena je záhadná už zo svojej podstaty. Totožnosť zakladateľa Bitcoinu, Satoshiho Nakamota (pseudonym, ktorý bol pravdepodobne odvodený od mena Satoshi, hrdinu kresleného filmu Pokémon, a japonského merkantilistického filozofa z 18. storočia Tominaga Nakamota), nebola nikdy presvedčivo odhalená. Mohlo by to byť niekoľko ľudí. Na overenie toho, o čo v skutočnosti ide, sú potrebné obrovské zásoby odborných poznatkov. Novinári, ktorí sa venujú tejto oblasti, rovnako ako investori, ktorí do nej nalievajú svoje peniaze, pravdepodobne nerozumejú matematike, ktorá poskytuje základy blockchainov, ani jazykom, v ktorých sú kódované. Človek musí urobiť rôzne skoky viery, aby sa mohol zapojiť. Keďže ide o svet založený na utajovaní, na jeho povrchu sa odohráva mnoho, niekedy dosť extrémnych, foriem utajovania. Vývojári z mince Zcash založenej na ochrane súkromia nedávno vykonali obrad „Powers of Tau“ v malom lietadle, niekde vo výške 3 000 metrov nad Illinois alebo Wisconsinom, pričom použili zvyšky toxického odpadu z reaktora v Černobyle na vygenerovanie úplne náhodnej sekvencie čísel, ktoré by pomohli zlepšiť ich kód.

To všetko je veľmi nejasné, ale práve v tom spočíva veľká časť jej príťažlivosti. Nikto si nie je istý, čo kryptomena je; nie sú to celkom peniaze, ale skôr nová trieda aktív, na ktorú prichádzame za pochodu. Je to prebiehajúce dielo, ktorému sa zatiaľ nedá porozumieť. Prísľubom blockchainu bolo, že každá transakcia bude navždy uložená v nemennej, decentralizovanej účtovnej knihe, čím sa vytvorí nový štandard pravdy. Naopak, kryptomeny sa ocitli v obklopení mrakov masovej hystérie, cielených dezinformácií, magického, alchymistického myslenia, bombastických škandálov a niekoľkých naozaj skvelých mémov; nové finančné trhy sa podobne ako politika 21. storočia menia na veľkolepú, nepretržitú zábavu a čoraz viac kultúrny fenomén.

 

DEAN KISSICK je spisovateľ z New Yorku.
26 / 2 / 2018
by Dean Kissick
Zdieľaj na Facebook