Speed Date / BRAŇO MATIS, grafický dizajnér

http://brano-matis-azc4.squarespace.com/

Odkiaľ si?
Z Martina, ak môžeme veriť prameňom a pocitom, z tradičnej “metropoly” malomeštiakov, kedysi takmer hlavného mesta Slovenska. Narodil som sa tam pod temnou hviezdou (vtedy natretou na červeno).

Kde si študoval?
Ešte som nedoštudoval. Tituly som získal na VŠVU, ale študujem stále, v práci aj mimo nej, keď sa tam náhodou dostanem. 🙂

Kto bol/a najlepší/ia učiteľ/ka ?
Nezvratný osud spolu s nedostatkom. :))) Ťažko to absolutizovať. V klasickej školskej hierarchii bol (so mnou) najtrpezlivejší Paľo Choma, najviac ma chcel “vychovávať” Ľubo Longauer, s Emilom Drličiakom, keď nás učil, sme boli tiež do určitej miery súputníci. V praxi spomeniem Paľa Bálika, Žltého (Milk)… Snažím sa učiť od každého, hlavne pri spoluprácach. Za najpodnetnejšie považujem “pristihnutie” pri nepoctivosti, čo ma donúti prehodnotiť zabehané deformácie a nepoctivosti.

Čo sú tvoji rodičia?
Otec je výtvarník – maľba a textil a mama bývalá slovenčinárka/latinčinárka a ešte stále činná redaktorka (kresťanské vydavateľstvo Advent-Orion). Sprostredkovali mi mnoho z toho, čo potrebujem a používam, ale taktiež sklony, ktorých sa snažím urputne zbaviť.

Čo ťa v dizajne nebaví?
U seba – tretí a každý ďalší návrh toho istého riešenia. Požiadavky na zopakovanie osvedčeného (aj keď pochádzajú z pragmatických úvah). To ma baví, len ak mám  silu a čas tieto očakávania v procese odvracať.

Na súčasnej scéne dizajn pre prvú signálnu tam, kde by to mohlo o niečom byť. Vyleštené formy tlmočiace len samé seba a do seba zahľadeného autora. Na trhu to ale skvelo funguje a občas to volajú autorský štýl 🙂

Naopak, čo veľmi?
Prítomnosť určitej agendy a autenticita (opak “štýlu” vyššie), aj keď často ide len o hormonálne prebytky. Dedičstvo Dona Quichota – boj s veternými mlynmi, s možnosťami médií a užívateľov. Divokosť, špina, (účelne použitá) sprostota a provokácia, chaos, neuchopiteľnosť, absurdita. Občas nepohodlie riešenia a stimulácia, ktorá z neho vychádza (a občas zase nie, keď za tým nič nevidím). Aj absencia formálneho dizajnu, pokiaľ sa zdá, že nejde len o pózu.

Čo počúvaš?
V znesiteľnom prostredí alebo pri vysokom strese prirodzené zvuky. Inak hudbu s “vysokým profilom”, nech ide o čokoľvek. Kedysi som začínal na industriále&techne a takýchto deviácií sa nedá tak ľahko zbaviť. Postupne som ako formu veľmi ocenil rap – zdá sa mi, že v oblasti hudby je analogický grafickému dizajnu vo vizuálnej kultúre. Ako bonus, nech sa páči, sporadických 16  zo spätne “preskrolovanej” steny, novšie aj staré veci takmer bez poradia; 111  11   10   9 (k skladbe pridávam nájdený meme GIF, môj vôbec najúspešnejší FB post – prehrávať spoločne! 🙂 8   7   6   5   4   3   2   1   0   -1   -2  -3

Obľúbený film, animák?
Sporadicky Vynález skazy (najobľúbenejší detský), Meaning of Life (najvtipnejší), Stalker (za zrkadlom), Brazil (romantika, vtipnejšia a smutnejšia ako Pena dní), Existenz (manifest simulacionizmu dávno pred rozkvetom microdosingu v Silicon Valley), Angel Heart (vždy si to len ty sám(a), drahý divák(čka)), Songs from the Second Floor (druhý najvtipnejší), We are Strange (film pre rodičov), Inception (znovu simulacionizmus, teraz emotívnejšie), Paprika (snívajte s nami), Drowning by Numbers (vzťahy a štatistika) a veľa iného. Inak navrhujem pýtať sa aj na seriály. Dark (der neue Liebling), Channel Zero (keď chcete čumieť na nulu a súčasne sa baviť), Preacher (pre tých nábožnejších), The Strain (pre Guillerma del Tora mám slabosť), ostatné poznáte.:)

Koho uznávaš ako autoritu v svojom odbore a mimo neho a prečo?
Každý je pre mňa autoritou, v pozitívnom alebo inom zmysle. Existujú aj opačné autority, ľudia, čo splodia niečo toxické a to je pre príčetných signálom vypratať postihnutú zónu. Ale v zmysle posúdenia práce je pre mňa cenný akýkoľvek úprimný názor (a ja si ho následne vyhodnotím). 🙂

Akú vec si naposledy kúpil?
Tabletkové baterky (do cyklo-svetla). Rastlinné terárium ako darček. Teraz zháňam, pre mňa nie úplne typicky, komponenty na Motioner, senzorický oblek a tiež si chcem perspektívne zadovážiť BCI.

Kupuješ si odbornú literatúru? Čo konkrétne naposledy?
Čakám, kedy dorazí Donna Freitas: The Happiness Effect: How Social Media is Driving a Generation to Appear Perfect at Any Cost.

Chodíš voliť?
Samozrejme.

Kto robí najlepšie párty?
Ak niečo náhodou lokálne stihnem Counterpoint, BWO Mass, Batcave, dlho som nebol na Plnke atď. Dúfam, že Derniéra v Cvernovke sa bude konať častejšie, tam je to rovno z práce.

Hrdina/ka z minulosti?
Don Quixote a jeho nasledujúce vtelenie, Friedrich Nietsche. Život ako dopredu prehratý boj, ktorý napriek tomu bojujeme, s absurditou a so cťou. Ľudské, príliš ľudské. 🙂

Najlepší / najkrajší dom?
Dom (ako archetypálny psychický symbol) v dome.

Máš nejaké stereotypy pri tvorbe? Ako sa prejavujú?
Ak mám čas, začínam úmorným, disciplinovaným build-upom – tvorbou “kvázivýsledkov”. Ako keď v mäsozávode beží na začiatku chvíľu linka naprázdno, aby sa pomleli potkany. Tie väčšinou vyhodím, kombinujem ich, snažím sa z nich niečo vydestilovať. Takto dospejem k “Dropu”– produkcii, čo ma niečím prekvapí. Stereotypne si tiež robím rešerše a prieskumy, pokiaľ to časovanie projektu aspoň trochu dovolí.

Čo máš na ploche?
Chaos, hlavne veľa screenshotov – premeny v digitálnom svete je treba zaznamenávať. Samotná plocha je spravidla monochromatická, tmavošedá.

Najlepšia výstava, dielo?
Nemám rád superlatívy – minulý rok Rím, Macro, Anish Kapoor s mäsitými sochami. Výstava Data Flow v pražskom DOX-e, pre zrozumiteľnú komunikáciu nadrozmernosti digitáneho sveta. A staršia výstava Umělci a proroci vo Veletržáku, ako zdroj nekonečného meta-humoru (smial som sa tam nahlas ). Domácu scénu nemôžem komentovať, pre predpokladanú zaujatosť. 🙂

Čo z domácej a zahraničnej scény rešpektuješ? A prečo?
Nech sú šťastné všetky bytosti.

Morálka alebo peniaze?
Nevnímam ich ako polarity. Ideálna je funkčná symbióza.
Principiálne odmietam slúžiť propagande a jej prezlečenej sestre, tzv. priamej demokracii (dovolím si prisadiť, že je to podľa mňa najzneužívanejší politický termín súčasnosti).

Výnimočná kniha?
Kedysi v končiacej puberte Nahý Obed/Nova Expres, preválcovalo ma to. Presne pred rokom Phillipov Dickov Temný obraz (odporúčam v originále). Teraz Irvin D. Yalom: Keď Nietsche plakal.

Optimista, pesimista, nihilista?
Stal som sa skeptickým, ale stále verím v magickú silu okamihov a hlavne v Pozitíva ako výsledok aplikácie dvojitého záporu.

Máš nejaké hobby?
Rozširovanie vedomia a zužovanie pupka – jóga, bicykel (tiež dopravný prostriedok), mentálna a fyzická turistika, tanec, stavanie lega (sú deti len zámienkou?).

Individuálne alebo v kolektíve?
Podľa toho čo, ale v kolektíve to býva zábavnejšie (ak ste dosť slobodomyseľný).

Slovensko zem zasľúbená?
Podľa toho na čo, určite ale pre vnáranie (pozri waterboarding) sa do vlastnej slovenskosti, nech je to čokoľvek.

 

behance.net/branomatis
15 / 2 / 2018
by MAG D A
Zdieľaj na Facebook