Speed Date / LINDA VIKOVÁ, keramikárka

Linda Viková, foto: Mafin Laurincová.

Odkiaľ si?
Z Bratislavy.

Kde si študovala?
Študovala som keramiku a to už na ĽŠU. Potom aj na ŠUPke a VŠVU.

Kto bol/a najlepší/ia učiteľ/ka ?
Počas štúdia na VŠVU to boli paradoxne niektorí konškoláci s ktorými sme sa delili o to málo poznatkov a skúseností s keramikou, ktoré sme stihli získať. Vzájomne sme sa podporovali a pomáhali si. Plus najviac sa na mňa toho nalepilo na pobytoch v keramickej dielni Margaretenhöhe v Essene ktorú dodnes vedie keramička Young-Jae Lee. Už na ŠUPke som v dielni spolu s Young-Jae strávila celé letné prázdniny – nič lepšie sa mi nemohlo prihodiť.

Čo boli / sú  tvoji rodičia?
Rodičom vďačím za svoj pozitívny vzťah k prírode a umeniu. Moje detstvo sa vymykalo bežnému normálu aký som poznala u spolužiakov na základke. Naše výlety do lesa, hôr a to množstvo času stráveného v prírode, ako aj pravidelné návštevy galérií, múzeí, divadla, komplet vydanie Pijoana v knižnici atď. bol na petržalskom sídlisku za bývalého režimu unikát. Mamin brat emigroval do zahraničia takže nás dve púšťali za hranice a teda už na ZDŠke som mohla obdivovať viedenskú secesiu alebo v Mníchove zbierku Der Blaue Reiter. Dnes sú rodičia penzisti, stále sa živo zaujímajú o umenie, trávia čas v prírode a podporujú ma v tvorbe.

Čo ťa v dizajne, alebo v architektúre nebaví?
Keď je ho ukrutne veľa, megalománia, všetko jednorázové, neekologické, nekvalitné materiály a ešte aj odfláknutá nedotiahnutá robota, všetko nepraktické a zbytočné.

Naopak čo veľmi?
Zvládnuté remeslo, nadčasovosť, keď sú použité kvalitné prírodné materialy – ideálne z lokálnych zdrojov, bez negatívneho dopadu na životné prostredie, autentickosť, praktickosť a good vibes – niečo čo chceš a potrebuješ každý deň – či v architektúre alebo v dizajne.

Čo počúvaš?
Doma vinyl, v ateliéri Spotify, rôzne podcasty a audioknihy. Zoznam by bol kruto dlhý…

Obľúbený film, animák, seriál?
Toto je záludná otázka pre filmovú fanatičku, bude tažké byť stručná. Okej tak na ZDŠke to bol Nosferatu eine Symphonie des Grauens od F. W. Murnaua, Démoni a Suspiria od Daria Argenta ma stále rovnako bavia. Neskôr to bol Rob Zombie a jeho House of 1000 corpses. Animované filmy od Suzan Pitt, Mamoru Oshii, Hayao Miyjazaki. Seriál Twin Peaks od Davida Lyncha a na odlahčenie seriál Trailer Park Boys, alebo antológia High Maintenance od Bena Sinclaira.

Koho uznávaš ako autoritu v svojom odbore a mimo neho a prečo?
Ako autoritu v odbore som zažila a uznávam spomínanú Young-Jae Lee. Samozrejme uznávam aj iných keramikov a výtvarníkov. Niektorých síce osobne nepoznám, ale vnímám a obdivujem ich prácu. Lebo svoje umenie robia poriadne a úprimne a je ich životným poslaním, nie trendovou márnivosťou.

Akú vec si naposledy kúpila?
Rúšky Cotopaxi.

Kupuješ si odbornú literatúru? Čo konkrétne naposledy?
Kupujem o keramike toho vychádza pomerne vela, no posledne som si kúpila monografiu o mojom obľúbenom americkom folk artistovi, ktorý žil a tvoril na prelome 19/20st. Billovi Traylorovi.

Chodíš voliť?
Áno!

Kto robí najlepšie párty?
V našom chotári bezkonkurenčne Jah Division Sound Gang a Kinky Afro.

Obľúbená kupola?
Nebesá.

Šaty na párty. Od koho?
Nohavice a najmä pohodlná obuv.

Hrdina/ka z minulosti?
Sandokan.

Najlepší / najkrajší dom?
Modrý dom, v ktorom bývali mumini.

Máš nejaké stereotypy pri tvorbe? Ako sa prejavujú?
Určite mám. Úprimne… nechce sa mi zaoberať sa nimi.

Čo máš na ploche?
Poriadok.

Najlepšia výstava, dielo?
Rada spomínam na výstavu The Oasis of Matisse v Stedelijk Museum v Amsterdame alebo na stálu expozíciu Giorga Morandiho v Bologni , najlepšia je ale vždy tá výstava na ktorej aktuálne som a tam si často nájdem aj jedno, dve tri… naj diela.

Čo z domácej a zahraničnej scény rešpektuješ? A prečo?
Tak ako pri otázke o autoritách – či doma, alebo v zahraničí rešpektujem všetkých, čo svoje umenie nerobia povrchne ale je to úprimná, autentická výpoveď a poctivá, poriadne dotiahnutá práca, ktorá má zmysel.

Morálka alebo peniaze?
Aj aj, v harmonickej symbióze.

Výnimočná kniha?
Prvá ma napadla Perdido Street Station od China Miéville tak radšej nejdem uvažovať ďalej, lebo ďalší zoznam…

Optimistka, pesimistka, nihilistka?
Melancholička.

Máš nejaké hobby?
Keramiku. Je moje hobby a zároveň profesia.

Individuálne alebo v kolektíve?
Individuálne, alebo vo dvojici, poťažmo menší kolektív – veľmi malý kolektív.

Slovensko zem zasľúbená?
Uff…

 

lindaviková.com
siliceramics.com
24 / 8 / 2020
by MAG D A
Zdieľaj na Facebook